1950-talet

I början utav 50-talet skulle kvinnorna vara mödrar och männen försörjare. Men under 50-talet drogs en stor jämställdhetsvåg in mellan kvinnor och män. 1958 tilläts kvinnorna till exempel att bli präster, vilket männen alltid fått vara. Det var mycket som hände då i unga människors liv och förutsättningarna hade på flera sätt förändrats i förhållande till tidigare generationer. Knapp ekonomi medförde att många ungdomar inte kunde studera vidare utan flyttade hemifrån tidigt, för att skaffa jobb och inackorderingsrum i Stockholm eller någon annan större stad. I början av 50-talet kunde en familj på sju personer vara så här trångbodd i ett rum och kök.

trånga hem

I svenska hem åt man räkcocktail till fest, radiokaka till tv-myset och fortfarande mest husmanskost. 1953 lanseras först Cuba Cola och sedan Coca-Cola. Även hamburgaren tar sig in i landet. 1956 öppnades landets första hamburgerrestaurang, Burger – Grill i Helsingborg.

Socialt – mitten av 50-talet infördes allmän sjukförsäkring. Vilket innebär att alla fick sjukvård till ett rimligt pris, vilket ledde till en ökad trygghet. Till mitten av 50-talet fanns fattigvårdsstyrelser och fattigstugor, men som senare började heta ålderdomshem, men ordet fattigstugor levde kvar.

Politiskt – Socialdemokraterna hade den politiska makten under 50-talet. Vilket betydde att det bildade regering med Tage Erlander som statsminister. Makten fick de genom att många, ibland nära hälften hade röstat på dem.

Arbete – I början på 50-talet gällde 8 timmars arbetsdag, alltså 48 timmars arbete per vecka.

Men i mitten av 50-talet minskades arbetstiden för det flesta, så istället för 48 timmar per vecka blev det 45 timmar istället. Samtidigt som arbetstiden minskades så förlängdes deras semester och mer fritid fick dem då.

Kultur – Sverige var under efterkrigstiden ett av världens mest läsande folk, tillsammans med norrmän, finländare och islänningar. Under 50-talet fanns välfyllda bokhyllor även i arbetsklasshem.

Musik – Inom ungdomskulturen blev rockmusik populärt i Sverige.

Det var Elvis Aaron Presley, USA – amerikansk sångare, the king of rock & roll.

elvis

Rockmusiken tar ett fast grepp om ungdomskulturen. 1956 släpper Elvis Presley sitt första album.

Mode – på 50-talet män och kvinnor

Den kvinnliga 50-talssiluetten syns i dräkter med tight överdel, smal midja och vid kjol. Till det bärs gärna pärlhalsband, höga klackar och nylonstrumpor. Matchning är viktigt.

kläder kvinnor

kläder män

Marilyn Monroe, Brigitte Bardot och Grace Kelly är några av decenniets stora stilikoner. Männen klär sig gärna prydligt i kritstrecksrandig kostym eller – som 50-talets manliga stilikon James Dean – i jeans, t-tröja och skinnjacka.

Idrottslivet – Under 50-talet var idrottsintresset stort. På vintern var längdåkning på skidor och skridskoåkning stora sporter. I Sverige var Sixten Jernberg skidkung.

På sommaren var det friidrott, orientering, simning och ridsport. Men störst var intresset för fotboll och det var inte bara i Sverige utan i hela värden.

sport

 

Av: Pishsinee Onyon

Lämna en kommentar